31.10.2019 

Dijous 31 d’octubre a la nit ja van sortir de Barcelona la majoria de pelegrins, que van fer nit a l’hotel de Pedrola. 

01.11.2019 

L’1 de novembre van arribar la resta. Érem 31 persones. Tot un èxit. La major concentració de pelegrins de tots els anys. L’organització ja havia enviauna guia de tot el pla pels quatre dies. També es van enviar tres documents de lectura espiritual per anar reflexionant durant les caminades. 

Desprès d’esmorzar, cadascú va recollir el seu entrepà per dinar (que van fer els del hotel) i al voltant de les 10h vam sortit tots amb cotxe cap a Alagón (on vam acabar la darrera etapa l’any passat). Allà es van fer els estiraments preceptius i els cotxes van marxar al final de l’etapa. Cap a les 11h ja començarem a caminar. Un dels pelegrins havia d’anar amb bici perquè s’estava recuperant d’una lesió muscular i no volia perdre’s per res del món la sortida. Algunes persones no van caminar i es van dedicar a fer turisme rural. 

El camí era molt planer, de terra i asfaltat. Vam travessar un túnel sota la via del tren. Vam passar per un cementiri on els del poble de Cabañas de Ebro, anaven a portar flors als seus difunts. Ens vam creuar amb un genet muntat a cavall. A Alcalá de Ebro vam anar a veure el monument a Sancho Panza on vam prendre un mos i a les 12h vam resar l’Àngelus. Vam passar per la Ínsula Barataria (un dels llocs imaginaris del Quixot en que Sancho Panza va ser anomenat governador). Durant tot el recorregut vam trobar vegetació riberenca. Vam passar per Luceni. El cultiu majoritari era l’alfals. Cap al final de l’etapa la bicicleta va punxar una roda. Vam travessar el riu Ebre justa bans d’arribar a Pradilla de Ebro, que era el final de l’etapa de 19’26 quilòmetres a 4,1 km/h (4h40’). Eren les 15h45’, en va fer molt bon tempsVam fer estiraments fins a estar tots replegats. Vam dinar l’entrepà en un parc. Uns dels cotxes va punxar una roda però es va poder reparar. Desprès cap a l’hotel, descansar i sortir cap a El Pilar a Missa. 

Un matrimoni representant els matrimonis del grup, van portar les ofrenes a la Missa. Desprès cap a l’hotel, sopar i dormir. A l’hora de sopar vam tenir un ensurt, que va solucionar el nostre metge d’urgències, que cada vegada es fa més imprescindible durant les nostres sortides.  

02.11.2019 

De bon matí a esmorzar, fer estiraments i sortir amb cotxes fins a Pradilla de Ebro. Es va fer la logística del cotxes i vam començar a caminar a les 10h30’. També vegetació de ribera i bastant camí de terra, amb paisatges una mica més bonics que el dia anterior. Plantacions de pollancres. Vam resar el Sant Rosari de camí. De quant en quant coincidíem amb el riu Ebre. Ens vam creuar amb alguns tractors, ciclistes i pocs caminants. Vam trobar una guineu adulta morta i un ratolí de camp mig estabornit. A larribar a Gallur i anar a travessar el pont es va presentar una estampa molt maca amb fulles com una catifa al terra. També aquest dia algunes persones més, no van caminar i van fer visita als pobles de les rodalies. 

A les 12h vam resar l’Àngelus. Vam travessar Gallur fins al nivell del Canal Imperial d’Aragó, que vam resseguir durant uns quants quilòmetres. La bicicleta servia en ocasions com ajuda als endarrerits. Era molt apreciada l’ajuda que oferia aquest vehicle, per autotransportar-se des de la cua fins al cap de la columna de caminants. En un moment et feies un quilòmetre sense quasi cansamentA la comarca de la Ribera Alta del Ebro va començar a parèixer cultiu de blat de moro, ja sec. A Mallén també va haver-hi un incident, que es va solucionar perfectament. Vam arribar a la província de Navarra, a la comarca de la Ribera de Navarra, concretament al poble de Cortes a les 15h00’, on dinàrem en un restaurant que van obrir només per nosaltres. Abans però vam fer estiraments mentre arribaven la resta de pelegrins. Etapa de 20’36 quilòmetres a 4,5 km/h (4h31’). Caminada sense fred ni calor. El temps ideal per caminar. Es nota la influència del nostre estimat Padre Solé-AssensVam tornar a l’Hotel i cap a Missa al poble de Pedrola a Nuestra Señora de los Ángeles

En aquesta Missa vam participar en llegir les dues lectures i els Salms. Al final de la Missa ens van cantar el número de loteria de Nadal que jugava la parròquia i en vam comprar. A continuació vam parlar amb el rector, padre Junípero i amb la Sra. Laura, que ens van ensenyar l’església, on entre d’altres hi havia la Mare de Déu de lOliva. 

Després a l’hotel, vam sopar i celebrar el 23è aniversari d’una pelegrina. També vam fer un reconeixement als dos organitzadors de les peregrinacions del camí de Sant Ignasi, que amb aquest any ja en van 7. Se’ls va condecorar amb una banda i regalar una llamborda gegant de caramel d’anís i de llimona, de part de tots els assistents. També es va regalar una moneda de caramel a les dues respectives dones, que pateixen la inversió dels temps d’organització dels esdeveniment. I com que encara hi havia gana, vam menjar panellets fets o comprats per nosaltres mateixos i vam veure moscatell. Vam convidar a panellets al personal de l’hotel que ens van atendre molt bé durant tota l’estada. 

03.11.2019 

El darrer dia al matí feia molt de vent i plovia bastant a Pedrola, també vam esmorzar a l’hotel i tot seguit vam anar a la Seu Vella de Lleida, on feia molt bon temps però força vent. Allà ens esperava la Margarita (la guia oficial), per fer una visita per la catedral antiga i per la zona del carrer major, on vam visitar la catedral nova, l’Institut d’estudis Ilerdencs, la casa Magí Llorenç, la Paeria i l’estàtua a Indíbil i Mandoni (dos cabdills Ilergetes que van lluitar contra els romans). La visita va tenir una durada de 2h30’. 

Després vam anar a buscar els cotxes i cap a Torrefarrera, poble en el que ens esperaven per dinar dins una carpa amb estufes, ja que feia molt vent. Vam tenir un dinar molt curiós, va ser molt “divertit” i crec que ho recordarem tota la vida. 

Una vegada acabat el dinar, tots vam marxar cap a casa al voltant de les 16h45’.  

 Testimoni d’una pelegrina que va fer aquestes dues etapes decamí de Sant Ignasi: 

Aquesta sortida ha estat una trobada meravellosa per tornar a veure els amics i poder compartir la nostra fe. Us animo a tots a continuar el camí de Sant Ignasi.” 

Crónica del Camí de Sant Ignasi 2019

31 d’octubre fins el 3 de novembre